textielframes

The making of.. een gebogen textielframe

EFKA B.V - 9 November 2017 3 min 268x

U heeft ze vast al vaak gezien op beurzen. Of misschien zelfs al opgenomen in uw assortiment: Ronde banners. Hangend in de lucht, zodat duidelijk is waar organisaties zich op de beursvloer bevinden. Ook in winkels en horeca gelegenheden is dit een prachtige manier om vanaf grote afstand de aandacht te trekken.

In dit blog gaan we in op deze gebogen frames. Ik neem u graag mee achter de schermen van ontwerp naar productie. Hoe maken we van een aluminium profiel een gebogen frame? U lees het in deze making of.

Gebogen textielframeOntwerp
Zodra u uw aanvaag indient, verwerken mijn Sales-collega’s dit eerst in het systeem. Zij controleren of alle maten duidelijk zijn ingevuld of - indien dit niet het geval is - bespreken met u wat het moet worden. Denk dus bij uw offerteaanvraag goed na over de juiste booghoogte, booglengte en de gewenste radius. Zodra alles akkoord is, ga ik aan de slag!

Ik maak eerst een technische tekening. Daarop staan alle onderdelen benoemd met de juiste afmeting en staan ook de doekmaten vermeld. Het komt wel eens voor dat er tijdens het tekenen toch nog vragen zijn over de maten. We overleggen dit dan met de Sales-collega’s die bij de klant informeren of dubbel checken. We gaan nooit zomaar ergens vanuit! 

"DE MACHINE BUIGT TOT DE MILLIMETER NAUWKEURIG. TOCH METEN WE ALLE GEBOGEN PROFIELEN HANDMATIG NA." 

Productie
Met de technische tekening kan ik aan de slag en het buigproces starten. Omdat het buigen van de aluminium profielen een nauwkeurig proces is, wordt dit proces voornamelijk door collega Nico uitgevoerd. En bij grote drukte spring ik zelf ook in.
De buigmachine voert tijdens het buigproces metingen uit met de laser. De laser meet tot de millimeter nauwkeurig, maar toch blijft het maatwerk! De dikkere, stevigere profielen zijn namelijk lastiger te buigen dan de smallere profielen. Dus het is altijd opletten of alles precies gaat volgens de ingevoerde maten. Alle profielen worden handmatig afgemaakt om er zeker van te zijn een kwalitatief product af te leveren. De puntjes op de i, zeg maar.In dit geval maken we een cilinder, dus worden beide uiteinden in verstek gezaagd. Een recht profiel, in dit geval de Double 44 wordt ook in verstek gezaagd zodat beide onderdelen perfect in elkaar passen, zoals op de foto te zien is.

Montage cilinder
Het rechte profiel sluit perfect aan op het gebogen profiel.


Wanneer het gebogen frame uit één profiel bestaat zoals bij een cirkel, worden de uiteinden met elkaar bevestigd met een extensionset. Die extensionset maken we ook op maat, zodat de extensionset perfect aansluit op het gebogen frame. Bij grote formaten bestaat het frame uit meerdere delen. In dat geval ontvangt u de accessoires (en de op maat gemaakte extensionsets) bij de profielen, zodat u (of uw klant) het frame zelf in elkaar kunt zetten.

TIP: Deze video laat het buigproces zien en de mogelijkheden die u uw klant kunt bieden. Eindresultaat

Het eindresultaat gaat vaak aan mij voorbij. Ik zie natuurlijk alleen maar de aluminium frames. Bij een recente opdracht hebben we bijna honderd frames mogen buigen voor een bekende retailer. Dan is het wel erg leuk om mijn eigen werk in de winkels te zien hangen! Heeft u een creatieve opdracht voor mij? Neem contact met mij op en Nico en ik gaan aan de slag!