overige

Hoe maak ik mijn bedrijf in de horeca corona proof?

Ittica Media - 20 Mei 2020 3 min 110x

In de afgelopen weken hebben wij diverse horeca ondernemers gesproken en hen om hun mening gevraagd betreft de preventie producten die zij denken nodig te hebben. We weten allemaal dat we de preventiemaatregelen moeten naleven, maar hoe kunnen wij dit het beste doen?


Creatieve oplossingen

De meeste horeca eigenaren bedenken creatieve oplossingen, zoals kassen waarin gedineerd kan worden, op afstand uitserveren of een balie waar jij je eigen eten af kunt halen. Sommige ideeën zijn leuk maar zorgen meer voor schijnveiligheid dan echte preventie.

Hoe maak ik de horeca corona proof?

Vanaf 1 juni mogen de horecagelegenheden weer open. Dat is natuurlijk goed nieuws voor ondernemers, maar het brengt ook veel werk met zich mee. De horeca moet namelijk corona proof worden gemaakt. Maar wat is daar eigenlijk voor nodig? En hoe benut je zoveel mogelijk ruimte? Hoe bespaar ik kosten? Hoe zorg ik ervoor dat bezoekers zich ook aan de anderhalve-meter maatregelen houden? Dit zijn vragen die ondernemers zich hardop stellen. Wij zijn met ze in gesprek gegaan, om zo te achterhalen wat de horeca ondernemer daadwerkelijk wil om zo samen tot de juiste oplossing te komen. 


ZOVEEL MOGELIJK RUIMTE BENUTTEN MET ZO MIN MOGELIJK OPOFFERING”. 


Wij spraken Peter voor het vinden van de juiste oplossing


Wij spraken Peter, een restauranteigenaar uit Steenwijk. Peter: “Ik zou haast denken dat het voor ons voordeliger is om het te houden bij afhaalmaaltijden. We hebben een klein restaurant waar 30 personen mogen komen.” 30 personen klinkt aantrekkelijk, maar wat voor een maatregelen moeten hiervoor getroffen worden? 


Peter vervolgt “gezien de afstand die gehouden dient te worden, zouden wij een enorme verbouwing moeten ondergaan en daar is het geld niet voor. Tevens zou ik opslag moeten regelen voor de stoelen en tafels die niet gebruikt mogen worden om zo ruimte te creëren.” De verbouwingskosten en ruimte voor opslag is er dus niet. Wat er op neer komt dat Peter zijn interieur wil behouden en de bezoekers op gepaste afstand kan voorzien van een hapje en drankje. 


DE BOODSCHAP MOET OOK VOOR DE BEZOEKERS DUIDELIJK ZIJN

kleine desinfectie dispenser


“Het zou mooi zijn als er preventie producten zijn voor de horeca, waarbij er rekening wordt gehouden met beperkte ruimte, zoals tafelschermen. Daarnaast kunnen we wel overal handpompjes neerzetten, maar ik ben bang dat klanten deze over het hoofd zien. Een duidelijke aanduiding dat handen gedesinfecteerd moeten worden, zou wel prettig zijn.” Zijn plexiglas tafelschermen en A4 papiertjes dan niet voldoende, vroegen wij hem. “Plexiglas tafelschermen zijn best wel prijzig. We hebben al rondgekeken, maar als wij deze bij elke tafel moeten plaatsen kost het ons een fortuin. Daarnaast vinden we A4 papiertje slordig staan.” Peter geeft dus duidelijk aan dat het restaurant er niet rommelig uit mag komen te zien. De sfeer dient dus behouden te blijven en het mag niet teveel geld kosten. Daarbij moet het ook duidelijk zijn voor de bezoeker wat er van hem/haar verwacht wordt. Met de gedachten van ‘samen sterk’ en ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. “Ik heb ook wel aan vloerstickers gedacht, maar met alleen vloerstickers komen we er niet. Er moeten dus echt meer betaalbare preventie producten komen om de boodschap eenvoudig over te brengen. Ik wil ook graag dat ik mijn stoelen en tafels kan laten staan, maar toch de mensen duidelijk maken dat er aan bepaalde tafels niet gezeten kan worden.” Peter geeft duidelijk aan dat hij tegen best veel punten aan loopt!


stoelhoes preventie corona product


HET MAG NIET TEVEEL KOSTEN EN DE SFEER DIENT BEHOUDEN TE BLIJVEN


Op basis van de gesprekken die wij gevoerd hebben met diverse ondernemers, zijn we tot de conclusie gekomen dat de horeca nog veel werk moet verrichten om het gewenste resultaat te behalen. Het heeft ons wel aan het denken gezet en dit heeft geleid tot ‘gepaste afstand producten voor de horeca’. Wellicht kan De Juiste Afstand ook een oplossing bieden voor jouw onderneming. 


Bedrukte spatschermen