overige

Deze oplossing zorgt voor betere akoestiek in open kantoorruimtes!

EFKA B.V. - 23 November 2017 4 min 53x

“Schreeuwen om rust in kantoortuin”, zo luidde de kop van een artikel in de krant eind oktober. Volgens het artikel ervaren medewerkers in open kantoorruimtes veel overlast van collega’s en hebben zij veel concentratieproblemen. Met name op plekken waar veel gebeld wordt, zoals op een klantenservice of in grote callcenters hindert de geluidsoverlast de productiviteit.

Over dit onderwerp is al veel vaker geschreven door interieurstylisten, journalisten en adviesbureaus. Storende omgevingsgeluiden en daardoor het gebrek aan concentratie bij werknemers in open kantoorruimtes. Herkenbaar? Lees dan zeker verder.

In dit blog beschrijf ik namelijk hoe je een prettige werksfeer kunt creëren in open kantoorruimte, zodat werknemers minder last te hebben van storend omgevingsgeluid en zich echt op hun eigen werk kunnen focussen.

Open kantoorruimte bevordert de werksfeer
De open kantoorruimte, ook wel kantoortuin genoemd is ontstaan vanuit de gedachte dat persoonlijke contact met collega’s bevorderend is voor de werksfeer en dat collega’s op een laagdrempelige manier onderling ideeën kunnen uitwisselen. Ook geeft de drukte van de open werkvloer energie aan medewerkers.

De open werkvloer geeft letterlijk transparantie. Ook aan bezoekers die op deze manier echt een indruk krijgen van het bedrijf en de sfeer in de organisatie. En als kers op de taart ziet de open werkvloer er natuurlijk super modern uit met een strakke vergadertafel en diverse flexplekken.

Deze indeling van kantoorruimtes wordt steeds vaker doorgevoerd bij grote bedrijven. Van de design afdeling tot administratie. En van sales tot management. Allemaal op dezelfde werkvloer. Hoe zorg je er voor dat alle collega’s geconcentreerd kunnen werken, zonder last te hebben van hinderend omgevingsgeluid?

Akoestiek verbeteren
Akoestiek verbeteren


Oplossingen geluidshinder op kantoor
Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om de akoestiek in open kantoorruimtes te verbeteren en geluidshinder op kantoor tegen te gaan. Het gebruik van geluidsabsorberend materiaal is een must.

Geluidsabsorberend materiaal verbetert de geluidsabsorptie en vermindert galm. Het is daarmee dé oplossing voor de demping van geluid in kantoren, werkplekken en vergaderruimtes. Dit materiaal is netjes weggewerkt in speciale akoestische panelen die je op meerdere ruimtes op kantoor kunt plaatsen. In dit geval wordt gebruik gemaakt van textielframes met geluidsabsorberend materiaal.

“Gelukkig zijn de gesprekken nu niet meer woord voor woord te volgen”

Wat ook erg prettig is aan het gebruik van textielframes met akoestisch materiaal, is dat je zelf de print uitkiest en eenvoudig van print kunt wisselen! Zo geef je eenvoudig de finishing touch aan de uitstraling van je kantoor en pas je het eenvoudig aan voor speciale gelegenheden of feestdagen.

Kleinschalige kantoren zien al resultaat wanneer de frames aan de wand worden opgehangen, waar het geluidsabsorberend materiaal in verwerkt zit.

In grotere kantoren waar veel collega’s tegelijkertijd op dezelfde werkvloer werken, bellen en brainstormen, is een akoestische scheidingswand erg prettig! De scheidingswand dempt omgevingsgeluid en zorgt ook nog eens voor extra privacy. Zet de scheidingswand tussen verschillende werkplekken, of creëer speciale werkruimtes met unieke hoekpanelen. Daarmee maak je kleine werkgebieden binnen de open werkvloer. Erg handig voor collega’s die afgezonderd willen werken, of juist samen willen werken aan een project.

Ook bij deze scheidingswanden kan je kiezen voor een eigen print. Laat bijvoorbeeld medewerkers zelf een foto uitkiezen en rouleer dit elke maand (of bij bijzondere gelegenheden).

Eigen ervaring geluidsabsorberend materiaal
Voor onze verhuizing zaten wij zelf in twee ruimtes, met in elke ruimte vier collega’s. De textielframes aan de wand hielpen al enorm om de geluidshinder te beperken. Inmiddels is één ruimte een vergaderruimte geworden, waarbij het ook prettig is dat gesprekken niet woord voor woord te volgen zijn.

Verbeter akoestiek
Verbeter akoestiek


Wil jij de akoestiek op kantoor aanpakken? Deel deze post dan met je leidinggevende, collega’s en andere relaties en zorg voor een prettige werkomgeving. Meer informatie over de producten vind je op EFKA, dé leverancier in aluminium frames.